Rosøl – årets drink för sommarminglet

Carlsberg och Bar Hommage har skapat ”Rosøl”, en rosé-inspirerad, alkoholfri ölcocktail, för att möta det växande intresset för alkoholfritt öl. Drinken, som passar perfekt på på sommarens rosémingel, är framtagen av Ola Carlson & Alex Skarlen, som använt tranbär, citronverbena och Carlsberg Non Alcoholic Organic för att skapa ett syrligt, friskt och alkoholfritt alternativ till sommarens mingel.

– Rosé är en sommarklassiker som vi ville göra en twist på. Alkoholfria alternativ efterfrågas allt oftare hos oss, så det är fint att kunna visa potentialen i att använda en alkoholfri öl som bas för att skapa riktigt goda cocktails! Rosöl är en frisk törstsläckare där vi använt tranbär och citronverbena som vi gjort en lätt fermentation på för att lyfta de naturliga smakerna i ölet,  säger Ola Carlson.

Mingla alkoholfritt
Drinken kommer även att dyka upp på flera rosémingel, eller ”Rosølmingel”, i Almedalen, där Carlsberg Sverige för femte året i rad finns på plats för att bland annat diskutera ansvarsfull konsumtion.

– Försäljningen av alkoholfritt öl ökade med över 30 procent förra året. Intresset är stort och utbudet av alkoholfria drycker växer hela tiden. Rosöl är ett riktigt gott alkoholfritt alternativ till de rosémingel som är typiska för Almedalen, säger Henric Byström, Kommunikationschef för Carlsberg Sverige.

Rosol1

Recept: Rosøl

Cordial
500 g frysta tranbär
500 gr strösocker
5 dl vatten
5 g citronverbena, torkad
ca 22 g citronsyra

Carlsberg Non Alcoholic Organic
Mängden cordial räcker till ca 25 drinkar

rosol_2

Gör så här:
• Häll tranbär och strösocker i en bunke och täck med lock eller gladpack.
• Låt stå i rumstemperatur i minst 48 timmar för att starta en lätt fermentering (här kan du experimentera själv, Ola & Alex rekommenderar uppemot 80 timmar för perfekta smaker)
• Koka upp vatten och tillsätt citronverbena. Lyft bort från värmen och låt stå i 6 minuter.
• Blanda citronverbenavattnet med tranbär/sockermixen och låt sjuda på svag värme i 30 minuter.
• Sila genom en superbag (krama ur bären för att få ur all vätska).
• Tillsätt 3,1 g citronsyra per 100 ml färdig cordial.
• Häll 20 ml cordial i botten på ett glas och med 160 ml Carlsberg Non Alcoholic Organic.
• Tappa upp resten av cordialen på flaska, förvara svalt.

Receptskapare: Ola Carlson & Alex Skarlen, Bar Hommage

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *