Stolt samarbetspartner till Nattvandring.nu

Carlsberg Sverige är partnerföretag till Nattvandring.nu sedan 2010 och vi har under åren byggt upp ett nära samarbete. Att agera som ett ansvarsfullt bryggeri är en del av vår hållbarhetsstrategi där vi definierat det som att vi vill nå NOLL Oansvarig Konsumtion.

Vi vill vara en positiv kraft och motverka konsumtion / öka kunskapen kring alkohol och dess biverkningar hos minderåriga. Samarbetet med Nattvandring.nu är en viktig del i detta arbete. l Idag har Nattvandring.nu ca 350 aktiva vandringsgrupper runt om i landet och de växer gärna mer med hjälp av engagerade vuxna.

Vi på Carlsberg Sverige försöker nattvandra så mycket det bara går. Att nattvandra är att bry sig. Ungdomar som vistas ute på helgkvällar och nätter behöver ofta ha fler vuxna omkring sig. Som nattvandrare finns du där ungdomarna är, tillgänglig på gator och torg.

Systembolagsteamet nattvandrade på Kristi Himmelsfärd och Johanna Tamker, som också är del av Hållbarhetsteamet på Carlsberg Sverige, berättar om hur det var:

”Hammarby Sjöstad är ett lugnt familjeområde vid vattnet mitt emot Södermalm i Stockholm. Ett naturrikt område med Hammarbybacken och Nackareservatet i ryggen och bryggor, båtar och vatten framför knuten.

Vi möttes upp kl 21.00 utanför en föreningslokal som Nattvandrargruppen får disponera för sina möten samt förvara jackor och material i. De som var med i nattvandringsgruppen var alla engagerade själar. De flesta hade faktiskt inte egna barn i tonåren. Vi frågade varför de valt att ändå nattvandra och det gemensamma svaret var att de värnar om ungdomars välbefinnande och för att de vill ge tillbaka till sin stadsdel.

Alla vi mötte blev glada av att se oss. Många ställde nyfikna frågor om vilka vi var och vad vi gjorde, då det var tydligt att vi hörde ihop med våra röda jackor. Alla tog tacksamt emot de kort vi delade ut med telefonnummer till en jourtelefon och till Nattknappen, en bemannad telefon för ungdomar att ringa som är på väg hem och känner sig rädda.

Det är inte bara de vuxna i Sjöstaden som värnar om sitt område. De ungdomarna vi mötte under kvällen njöt precis som vi av sommarvärmen utan att stöka eller skräpa ner. Visst spelade de hög musik och pratade högt, men att ta bort ungdomen ur ungdomarna fyller inget syfte.

Nu låter det som att vi alla satt runt en lägereld och sjöng men tyvärr var det inte så kvällen slutade. Ett ungdomsgäng vi träffat under kvällen ringde jourtelefonen och bad om hjälp med en kompis. Vi mötte upp dem och insåg snabbt att den här killen behövde komma till Maria Pool då han inte var kontaktbar. Maria Pool en akutmottagning för ungdomar som druckit för mycket eller tagit droger och inte kan ta hand om sig själva.

Samtalet visar att det är lika viktigt att nattvandra i ett av Stockholm lugnaste närförorter som i mer utsatta områden. Om Nattvandringsgruppen vi träffade kan inspirerar till att bibehålla den familjära känslan i staden så kommer de få tillfällen då de måste rycka för att hjälpa en ungdom fortsätta att vara få. Och är det inte just det som är syftet med Nattvandring, att inte behövas. Tänk om inget område i Sverige behövde en Nattvandringspatrull. Då har vi kommit långt.”

Läs mer om Nattvandring.nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *